top of page
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image09.jpg

BRIDGE HOUSE

 

Client:

Bryanston Developments

 

Value:

 Confidential

 

Status:

Planning

 

The site is situated in the Royal Borough of Kensington and Chelsea, in a triangle of land locked between the Westway to the north, Circle and Hammersmith & City Lines viaduct to the south, and the A3220 to the west. The character of the area around Bridge House is quite varied, presenting a mix of Victorian terraces and high streets, post-war residential architecture and some historical buildings of note like the Notting Hill Methodist Church. There are also a number of community uses around the site like the Bay20 Community Centre located under the Westway and the Hope Community Garden planted in memory of the Grenfell tragedy victims.

 

The existing building was most probably constructed in the 1970s-80s as a wood workshop as part of a larger plot. It is externally well-preserved despite the fact that it has not been in use for the past several years. The building has a light-industrial character featuring painted plastered concrete columns clearly visible on the southern facade and horizontal painted plastered bands.

 

Following from detailed studies and the feedback from the Council, it was determined that the preferred option was to retain the existing building to provide a mix of residential and commercial uses, with a rooftop extension and side extension to create a range of home typologies and additional commercial spaces. This allowed the proposal to bring a beneficial mix of residential and commercial uses to the scheme while maintaining the existing building on site.

 

A 2-storey extension with a setback is introduced on top of the existing building. By carving into the volume of the rooftop extension it creates a further set back to this massing, creating the potential for private outdoor space, increased daylight for the interior of the flats, and urban greening. The massing of the new side extension looks to respect the existing building; by extending the volume to 6 storeys, this side extension creates a strong urban gesture on the site. The facade is carved to improve daylight and views to the residential spaces, also helping to relate to the sculpted form of the 2-storey rooftop extension. The materiality for the development looks to situate the building in its context and draw reference to its unique position between residential, industrial and infrastructural areas. Grey and black tones of the existing building and rooftop extension relate to their surroundings while being complementary of the neighbouring brick, and the warmer tone of the tail building helps to emphasize it as an urban marker in the landscape.

21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image10.jpg
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image06.jpg
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image02.JPG
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image07.jpg
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image08.jpg
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image12.png
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image11.png
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image04.JPG
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image05.JPG
21016_BridgeHouse_RuffArchitects_Image01.png
bottom of page