RUFF with AHMM_Church Road_001
RUFF with AHMM_Church Road_001

press to zoom
RUFF with AHMM_Church Road_001
RUFF with AHMM_Church Road_001

press to zoom
1/1

CHURCH ROAD

 

Client:

Private Residential

 

Value:

 Confidential

 

Status:

Completed

 

A contemporary house in the heart of the Highgate Conservation Area provides the perfect backdrop for the new owner’s aspirations of refurbishment and extension. 

Only constructed in 2009 and touted as an innovative new timber framed building, Church Road is an exemplary example of where a retrofit and remodelling approach persevered to create a beautiful and functional family hope capable of morphing and changing to the users’ needs and future demands.

 

Set amongst some of the only remaining ancient oaks outside of the current Highgate Wood, the house is nestled in a semi-sunken position asymmetrically in the once back garden plot.

  

Adopting urban greening strategies from larger projects saw permeable paving and green roofs covering all surfaces, also assisting in enhancing neighbour’s outlooks and hiding the house in a pocket park. Key usability issues, such as main entrances coming directly into bedroom areas, internal flow contradictions and lack of engagement with the rich landscape set the next series of project objectives. Reusing and upgrading the existing fabric wherever possible in both a performance capacity and embodied carbon justification, and then mimicking and extending with similar aesthetics, but to a leading technical specification, allowed a subtle and demure remodelling to occur.

 

Complementing the main house form is a new garden studio. Mimicking the stained timber frame and creating further versatility, provides variation in living and co-existing / cohabitating spaces for the family ahead of the now new normal of working from home and study space. The overall design focused on remodelling that re-distributed and created suites with family rooms and en-suites as well as working areas forming the core of how the spaces where occupied, inhabited and zoned. 

 

Directional vistas from each space provide concealed yet subtly interconnected spaces that exude privacy whiles helping to foster togetherness sitting within an intertwined landscape and series of terraces.

RUFF with AHMM_Church Road_03.jpg
RUFF with AHMM_Church Road_10.jpg
RUFF with AHMM_Church Road_09.jpg
RUFF with AHMM_Church Road_04.jpg
RUFF with AHMM.jpg
RUFF with AHMM_Church Road_04.jpg
RUFFarchitects_Church Road
RUFFarchitects_Church Road

press to zoom
RUFFarchitects_Church Road
RUFFarchitects_Church Road

press to zoom
RUFFarchitects_Church Road
RUFFarchitects_Church Road

press to zoom
1/2
RUFFarchitects_Church Road (34).JPG
RUFFarchitects_Church Road (27).jpg
RUFFarchitects_Church Road (4).jpg
RUFFarchitects_Church Road (23).jpg
RUFFarchitects_Church Road (19).jpg
RUFFarchitects_Church Road (14).jpg
RUFFarchitects_Church Road (22).jpg
RUFFarchitects_Church Road (11).jpg
RUFFarchitects_Church Road (6).jpg
160819-Monaghan-Pivaro-House-008 (1).jpg
RUFF with AHMM_Church Road_18.jpg